Szia!
receptek, képek, torták ,finomságok
mákos gombóc:
Ideális nyári édesség, hamar elkészül, nem kell sütni, nálunk nagyon népszerű, mert nincs tésztája, csak a túró. Variáció: ha kihagyjuk a zselatint és csak annyi tejjel keverjük el, hogy még sűrű masszát kapjunk, akkor kis tálakba adagolva gyümölcsökkel vagy gyümölcspürével leöntve túrókrémként is tálalhatjuk.
Hozzávalók: A buktához: 50 dkg liszt, 3 dl tej,-2,5 dkg élesztő, 2 tk. cukor,-csipet só, fél citrom reszelt héja, 1 tojás, 10 dkg olvasztott vaj a bukták kenéséhez.-A töltelék:-házi szilvalekvár.-A tetejére:-porcukor, vaníliáscukor,-darált dió vagy mák.-A vaníliamártáshoz:-4 tojássárgája, 6-8 púpozott ek. kristálycukor, 1 cs. vaníliaöntet por (Dr. Oetker),-1 púpozott ek. liszt,-1 tk. vanília aroma, 7 dl tej, 2,5 dl tejszín.
Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele egy teáskanál cukrot és az élesztőt. A lisztet kelesztő tálba mérjük, ráreszeljük a citrom héját, beletesszük a csipet sót, a teáskanál cukrot, az egész tojást, s végül a megfuttatott élesztős tejet hozzáöntjük.
Ezt jól kidagasztjuk, s ha szükséges, még egy kicsi liszttel megszórjuk. Hagyjuk a kelesztő tálban, még kétszer felpukkan. Ezután lisztes deszkára fektetjük és kinyújtjuk nem túl vékonyra. Éles késsel téglalapokra daraboljuk a tésztát, majd a lekvárból a rövidebb oldalak mellé halmozunk egy adagot. Ezután felgörgetjük a tésztát bukta alakúra. Lehet formázni gombóc alakúra is. Két nagyobb fazékba vagy lábosba 4-5 cm magasságig vizet öntünk, lekötjük jó feszesen konyharuhával, majd felforraljuk a vizet. Az elkészített buktákat a feszes konyharuhákra tesszük úgy, hogy maradjon hely közöttük, mert össze fognak kelni. Ha az összes tésztát az edényekre helyeztük, egy másik magas edénnyel vagy műanyag tállal lefedjük, s így a folyamatosan forrásban lévő víz fölött készre gőzöljük. 10-15 perc alatt elkészülnek, tűpróbával ellenőrizhető. Ezután a porcukrot, a vaníliáscukrot és a darált diót (vagy mákot) összekeverjük, s a kész, olvasztott vajjal megkent gombócokat megforgatjuk benne. Forró vaníliamártással tálaljuk, melynek elkészítéséhez tojások sárgáját a cukorral, a vanília aromával jó habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a vaníliaöntet port, és simára keverjük, majd folyamatosan hígítjuk a tejjel, és végül a tejszínnel. Ha elkészült, lassú tűzön készre főzzük. Forrón az igazi.
dobos torta eredeti recept::::
„ 1 db. 22 cm átmérőjű tortához kell 6 db piskótalap. Receptje: 6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat (5 dkg) porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre, 3 lat (5 dkg) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgáját, 6 lat (10 dkg) liszttel és 2 lat (3 és fél dkg) olvasztott vajjal. Egy tortához szükséges krém összeállítása: 4 db egész tojás, 12 lat porcukor (20 dkg) 14 lat (23 és fél dkg) teavaj, 2 lat szilárd kakaómassza (3 és fél dkg), 1 lat vaniliáscukor (1,7 dkg) 2 lat kakaóvaj (3 és fél dkg), 1 tábla csokoládé (20 dkg). A fenti 4 tojást, 12 lat porcukrot gázon felverünk és ha meleg, addig keverjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat vajat jól kikeverünk, 1 lat vaniliáscukrot teszünk bele, 2 lat olvasztott kakaóval és 2 lat olvasztott kakaóvajjal összekeverjük, a 12 lat felmelegített puha állapotában levő táblacsokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk. ”
Túrótorta
Hozzávalók:
50 dkg túró
12,5 dkg Rama
25 dkg cukor
3 tojás sárgája
2 cs. vaníliás cukor
4 dl tej
12 g zselatin
gyümölcs
A Ramát a cukorral és a tojássárgákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a túrót, majd jól összedolgozzuk. A tejet felforraljuk (egy ujjnyi vizet rakok az edénybe erre öntöm a tejet, így nem ég le), lehúzzuk a tűzről és a kevés vízbe áztatott zselatint elkeverjük benne. Végül hozzákeverjük a túróhoz és egy tortaformába öntjük. Ha megdermedt, a tetejére tetszőlegesen válogatott gyümölcsöket teszünk. Eredetileg kell rá tenni egy réteg gyümölcskocsonyát, de én nem szeretem azt az ízetlen remegő valamit, ezért csak tálalás előtt vágtam rá a gyümölcsöt és frissen szinte mind meg is ettük.
tiramisu
Hozzávalók:
babapiskóta
4 dl kávé cukrozva
fél rumaroma
fél mandulaaroma
25 dkg mascarpone
1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor
1,5 dl tej
kakaó a tetejére
Elkészítés:
Lefőzőm a kávét, melegen elkavarom benne a cukrot, ízlés szerint. Ezalatt a vaniliás pudingport max. 1,5 dl tejjel hidegen kemény krémmé keverem, majd beleforgatom a mascarponét, a rum- és mandulaaromát, ízlés szerint cukrot. Ezután a még langyos kávéba beleforgatva gyorsan egy kör alakú csatos tepsibe rakom a piskótákat, szorosan egymáshoz. Ráöntöm a krémet, és amint sima a teteje, meghintem keserű kakaóporral. Egy éjszakát pihentetjük, lecsatoljuk a formát, és tálaljuk.